רשיון עסק

רישיון עסקמסך של מסתורין אופף את הצעדים הכרוכים בפתיחת עסק – יש לפתוח תיק בביטוח לאומי, מס הכנסה ומע"מ, לעיתים יש להקים חברה, למצוא מקום, לשכור עובדים ועוד צעדים רבים. במקרים רבים ההליך נעשה אף סבוך יותר שכן בהתאם לחוק, פעילויות שונות מצריכות קבלת "רישיון עסק", כפי שמוגדר בחוק רישוי עסקים. במסמך קצר זה ננסה לפרט את התנאים והדרישות לצורך השגת רישיון שכזה.

מה הוא רישיון עסק

על-פי החוק, שר הפנים יכול לקבוע שבתחומים שונים יש צורך בהבטחה של תנאים ראויים להפעלת העסק. כדי לוודא עמידה בתנאים שכאלו, אסור לעסקים כאמור לפעול מבלי שקיבלו רישיון עסק, לאחר שעמדו ב"צ'קליסט" של הדרישות השונות. עסק שפועל ללא רישיון צפוי לקבל צו סגירה, ובעליו מסתכנים בקנסות ובעבירה פלילית.

צעדים לפתיחת רישיון עסק

השלב הראשון מצריך בחינה האם בכלל נדרש רישיון עסק. כיום, עשרות רבות של עיסוקים מתחומים שונים ומגוונים מחייבים רישיון עסק, ולעיתים נדרש בעל מקצוע כדי לברר האם פעילות מסוימת מחייבת רישוי. מסעדות, אולמות אירועים, מעבדות, בתי מרקחת, תחנות דלק ועוד רבים אחרים מצריכים רישיון. הרשימה המפורטת נמצאת ב"צו רישוי עסקים (עסקים טעוני רישוי)".

הצו שהוזכר לעיל קובע לא רק אם העסק טעון רישוי, אלא גם מיהם הגורמים שיבחנו האם העסק פועל כנאות. באופן כללי, אלו הם הגורמים שאישור מהם על פעילות תקינה עשוי להיות הכרחי לקבלת רישיון עסק:
1.    המשרד לאיכות הסביבה – בוחן עמידה בתנאים של שמירה על איכות הסביבה, זיהום אוויר, טיפול בפסול וכדומה.עתירה לבגץ
2.    משטרת ישראל – בודקת את השמירה על שלום הציבור (לדוגמה, שיש במועדון סידורי אבטחה נאותים).
3.    משרד העבודה והרווחה – שתפקידו לשמור על זכויותיהם של העובדים בעסק.
4.    משרד החקלאות – בוחן את הסטנדרטים המקצועיים בפעילויות חקלאיות שונות.
5.    משרד הבריאות – בודק את העסק בייחוד מההיבט של שמירה על בריאות הציבור.

הבקשה לקבלת רישיון עסק – שיכולה להיות לרישיון קבוע או רישיון זמני – מוגשת לרשות המקומית שבשטחה העסק פועל. ההליך כרוך ב"אגרת בקשה לרישיון עסק" בסך 287 ש"ח.  הרשות המקומית יכולה לדחות את הבקשה על הסף – בשל אי עמידה ברורה בתנאים. במקרה שכזה יש לתקן את הפגמים ולהגיש את הבקשה בשנית.

אם הבקשה לא נדחתה על הסף, העירייה מעבירה אותה בין הגורמים השונים, כאשר כל אחד יכול לבדוק את העסק, ולהציב לבעל העסק תנאים (ממש כמו "טסט" לאוטו). סוג הגורמים והתנאים שיציבו תלוי בתחום הפעילות. לדוגמה, אם מדובר בהפעלת בריכה, סביר להניח כי גורמי איכות הסביבה יבקשו לבחון את החומרים השונים בהם משתמשים בבריכה, ולהיכן משליכים את הפסולת. אם מדובר במפעל, משרד העבודה והרווחה יבחן אם מתקיימים מנגנונים לשמירה על בטיחות העובדים בעבודתם.

הליך נפוץ אותו עובר כמעט כל בעל עסק במרבית העיסוקים הוא קבלת אישור ממכבי האש. אישור שכזה ניתן רק לאחר שהוכחה עמידה בכללי זהירות באש (זמינות מטפים, התקנת גלאי עשן וכד').

אם כל הגורמים בעירייה שבעי רצון מהעסק, הם נותנים "המלצה" להעניק את הרישיון. בבתי העסק בהם מתקיימת התקהלות של ציבור רב, נשמרים דברים יקרי ערך או שיש אפשרות לעניין פלילי של המשטרה, הבקשה מועברת למשטרה שהיא "הרשות המאשרת". במקרה שכזה, המשטרה רשאית גם היא להתנות את מתן אישורה בתנאים נוספים. רק בסופו של ההליך חוזרת הבקשה אל הרשות המקומית, שנותנת את רישיון העסק.

חשוב מאד להבין כי מדובר בהליך ממושך, המצריך ידע מקצועי רב. תמיד עדיף להיערך בצורה מקדימה ולעמוד מראש בכל הדרישות, ולא להמתין לגורמים השונים שיציבו את תנאים שיובילו לעלויות ועיכובים נוספים. לכן, בטרם הגשת הבקשה מומלץ לערוך בירור מול העירייה ומול המשטרה, ולוודא מהן הדרישות השונות בתחום העיסוק הספציפי כדי להבטיח קבלה חלקה של רישיון העסק.

אז מה היה לנו בכתבה:
באנר בנק אינפו
לורן מוסייוף מומחית פיננסית

לורן מוסייוף מומחית פיננסית

לורן מוסייוף מומחית פיננסית בעלת ניסיון עשיר, ליווי של אלפי לקוחות מרוצים והשתתפות בפורומים מקצועיים. מייסדת ומנהלת הפורטל בנק אינפו, המקום שמנגיש לכם את כל המידעבנושא פיננסי והשקעות נדל"ן.

074-7690915