שיקים חוזרים

שיקים חוזריםהשימוש בשיקים כאמצעי תשלום נוח הינו ידוע ומוכר. אך לעיתים נוצרים מצבים מורכבים בהם השיקים שמופקדים בבנק לא ניתנים לפירעון והשיקים חוזרים. זהו מצב בעייתי שלא כולם יודעים מה לעשות וכיצד להתמודד עימו. בעיקר אם מדובר בבתי עסקים שנתנו סחורה רבה לאותו אדם וכעת יכולים להפסיד מאות אם לא אלפי שקלים.

שלב ראשון – בירור מקדים האם החשבון מוגבל או שיש כיסוי לשיק

מאחר ומדינת ישראל הינה מדינה השומרת חוק ישנם אפשרויות שונות למנוע הפסדים כספיים אלו ולקבל החזר מלא. ראשית מומלץ וכדאי לדעת שבנק ישראל ייצר כלי שימושי ונוח לבתי עסקים על מנת שיוכלו לזהות במהירות האם בעל השיק יכול לכסות אותו או שהשיק יחזור.

אפשר לעשות זאת בקלות דרך אתר האינטנרט של בנק ישראל. זהו אמצעי מניעה ראשוני. אך במידה והשיק הופקד וחזר ישנם דרכים שוונות לקבל החזר על עוגמת הנפש ולקבל את הכסף בחזרה..

טיפים למקבלי שיקים

מומלץ לשים לב ולוודא כי על השיק אין מחיקות כתב יד או סוגים שונים של דיו. בעיקר אם זהו שיק צד ג'. חשוב לשים לב ולהיות זהירים, במידה ובעל השיק מבקש לחכות עם מועד הפירעון זהו סימן מקדים לבעיות לכיסוי השיק, מומלץ לא להסכים ולא לקבל את השיק מלכתחילה.

חשוב לשים לב שהפרטים הרשומים על השיק כתובים נכונה וניתן אף לבקש מראש מספר תעודת זהות של בעל השיק על מנת שתהיה יכולת לאתר אותו לאחר מכן במידת הצורך.

כיצד לנהוג כאשר השיק הינו ללא כיסוי?

ניתן להגיש בקשה לביצוע שטר בלשכת ההוצאה לפועל. כך יפנו אל בעל השיק אנשים מהלשכה והם ידרשו ממנו  את הכסף. שם הטופס שמגישים דרך הלשכה נקרא 'בקשה לביצוע שיק' . דרך הלשכה להוצאה לפועל  ניתן לבקש אמצעי מניעה נוספים כגון צו מניעה ליציאה מהארץ, עיקולים ועוד.

האדם החייב יכול להגיב תוך 20 ימים מיום האזהרה, במידה והוא מתנגד לטענה זו והוא רשאי לפנות לבית המשפט להליך הנקרא 'סדר דין מקוצר'. בסדר דין זה השופט מחליט האם לתת פסק דין או להעביר את הדיון הלאה לתביעה משפטית.

כאשר מגישים תביעה משפטית בסדר דין מקוצר חשוב לשים לב שזה נעשה דרך בית דין המוסמך לכך. למעוניינים להגיש בקשה לבית משפט צריך להיערך מראש עם מסמכים הכוללים את השטר המקורי יחד עם צילום שלו משני הצדדים, במידה והייצוג הינו דרך עורך דין יש להציג ייפוי כוח של העורך דין ואישור ממשרד הפנים על פרטי החייב. אישור זה כולל את שם החייב, כתובת, שם אביו ומספר תעודת הזהות שלו.

שיקים ללא כיסוי- מכת מדינה

שיקים ללא כיסוי זוהי בעיה ידועה במדינת ישראל. והיא אינה תופעה יוצאת דופן. כל שנה חוזרים בסביבות ה – 4 מיליון שיקים כשרובם בשל חוסר יכולת כיסוי ומעטים מהם בשל סיבות טכניות של חתימה לא נכונה, תאריך שגוי ועוד. זוהי תופעה שקשה להתמודד איתה בעיקר מאחר ושיקים הם נוחים לשימוש ובעלי עסקים רבים ואנשים פרטיים נעזרים בהם לתשלומים שונים.

לסיכום שיקים ללא כיסוי הם אומנם תופעה קשה אך ניתנת למניעה. חשוב לשים לב מראש לבעל השיק והאם הוא נראה אמין. להקפיד לוודא מראש שהפרטים הכתובים על השיק הם נכונים ולברר האם חשבונו של בעל השיק מוגבל. מומלץ לקחת תעודת זהות ופרטים מזהים נוספים. להיות זהירים ועירניים לבקשות מיוחדות של בעל השיק היכולות לגרום לחשד שאין לו אפשרות לכסות את הסכום הרשום על גבי ההמחאה.

אז מה היה לנו בכתבה:
באנר בנק אינפו
לורן מוסייוף מומחית פיננסית

לורן מוסייוף מומחית פיננסית

לורן מוסייוף מומחית פיננסית בעלת ניסיון עשיר, ליווי של אלפי לקוחות מרוצים והשתתפות בפורומים מקצועיים. מייסדת ומנהלת הפורטל בנק אינפו, המקום שמנגיש לכם את כל המידעבנושא פיננסי והשקעות נדל"ן.

074-7690915