רישיון נהיגה במהלך פשיטת רגל

הגבלות על החייב: רישיון נהיגה
הגבלות על החייב: רישיון נהיגה

הגבלות על חייב במסגרת ההוצאה לפועל

בשנת 2009 נכנס לתוקף תיקון 29 לחוק ההוצאה לפועל, שבין היתר הרחיב את ההגבלות על חייב שיש נגדו תיקי הוצאה לפועל.

בין ההגבלות ניתן למצוא הגבלה מקבלת דרכון ישראלי, הגבלה בשימוש בכרטיסי אשראי, הגבלה מלייסד תאגיד הגבלה מלקבל להחזיק או לחדש רשיון נהיגה, וכו'. ההגבלות מוטלות על החייב בהוצאה לפועל כדי ללחוץ עליו לפרוע את החוב.

התנאים להטלת ההגבלות והחריג בענין רשיון נהיגה

החוק קובע כי ניתן להטיל את ההגבלות בתנאים מסויימים, ובהם רק אם נוכח ראש ההוצאה לפועל שהחייב הינו בעל יכולת המשתמט מתשלום חובו.

עם זאת, מאחר וההגבלה מלהחזיק או לחדש את רשיון הנהיגה פוגעת בחירותו של החייב, ולעיתים בחופש העיסוק שלו, קובע החוק חריג, לפיו היא לא תוטל במקרה שהיא עלולה לפגוע פגיעה ממשית בעיסוקו של החייב, ביכולתו לשלם את החוב, או במקרה בו רשיון הנהיגה חיוני לו עקב נכותו או עקב נכות של בן משפחתו שתלוי בו. חוק ההוצאה לפועל קובע כי חייב שהוגבל מלהחזיק ברשיון נהיגה, נחשב למי שרשיונו פקע בשל אי תשלום אגרה.

האם ניתן להסיר לאחר מתן צו כינוס נכסים, הגבלה על רישיון נהיגה שהוטלה על פי חוק ההוצאה לפועל ונכנסה לתוקף בטרם ניתן הצו?

בית המשפט העליון קבע כי כאשר ניתן צו הכינוס לחייב הנמצא בהליך של פשיטת רגל – יש להסיר את ההגבלות שהוטלו עליו במסגרת הליכי הוצאה לפועל. נקבע, כי ההגבלות המוטלות על חייב במסגרת ההוצאה לפועל מטרתן להביא לתשלום החוב, שכן במסגרת זו הנושה פועל בכוחות עצמו.

עם זאת מטרה זו אינה מתאימה למצב שבו חייב פושט את הרגל, מאחר ובפשיטת רגל נושה שאינו מובטח אינו רשאי לפעול באופן עצמאי לגביית החוב, שכן אז יפגע עקרון השוויון בין הנושים. כמו כן החייב אינו שולט עוד על נכסיו ואין תועלת בהטלת הגבלה עליו.

פקודת פשיטת הרגל קובעת הגבלות על החייב בעניין כרטיס אשראי, הקמת חברה, מינוי לבעל ענין בתאגיד וכו' אשר מונעות מפושט הרגל יצירת התחייבויות נוספות. לפיכך, עם מתן צו הכינוס יש לעכב את ההליכים שמתנהלים נגד החייב ולהסיר את ההגבלות שהוטלו על החייב בהוצאה לפועל ובין היתר את ההגבלה בענין רשיון הנהיגה.

בית המשפט הדגיש כי אם לאחר מתן צו הכינוס לא יוכרז החייב כפושט רגל, ניתן יהיה לחדש את הליכי הגביה נגד החייב מחדש.

למי הסמכות לבטל את ההגבלה

פקודת פשיטת הרגל קובעת כי כאשר חייב מקבל את צו הכינוס, הנושים לא יוכלו לנקוט עוד בהליכים נגדו. החייב יכול לבקש עיכוב הליכים ולפנות בבקשה לרשם ההוצאה לפועל לבטל את ההגבלות שהוטלו עליו בטרם ניתן צו הכינוס.

יש רשמים שיבטלו את ההגבלה שמוטלת על החייב בענין החזקת רישיון נהיגה, בנימוק שעם מתן צו הכינוס וחיוב בצו תשלומים, החייב אינו נחשב עוד לבעל יכולת שמשתמט מתשלום חובו, ולכן אין עוד עילה להגבלה נגדו.

עם זאת, רשמי הוצאה לפועל אחרים טוענים, כי ברגע שניתן לחייב בפשיטת רגל צו כינוס נכסים, אין להם כבר סמכות לתת החלטות מאחר ובית המשפט המחוזי שנתן את צו הכינוס והוא המוסמך בענין.

מאחר ומשרד הרישוי אינו מוכן לבצע להסיר את ההגבלה מבלי שתינתן החלטה מפורשת בתיקי ההוצל"פ בהם היא הוטלה, נקבע, כי כונס הנכסים יודיע לרשות האכיפה והגביה על הסכמתו לבטל את ההגבלה עם מתן צו הכינוס.

עם זאת, על החייב מוטלת החובה לעדכן את תיקי ההוצאה לפועל בענין מתן צו הכינוס, והוא צריך להגיש בקשה לעיכוב הליכים במסגרתה הוא יבקש גם את ביטול ההגבלה על רשיון הנהיגה.

חשיבות טיפול משפטי לביטול הגבלת רשיון הנהיגה במסגרת פשיטת הרגל

הליך כינוס הנכסים שמוטל על החייב הנמצא בהליכי פשיטת רגל מאפשר את עיכוב הליכי ההוצאה לפועל נגדו. עם זאת, ניתן לבטל (ולא רק לעכב) הליכים כמו הגבלה על רשיון הנהיגה ועיקול המשכורת. רצוי מאוד להעזר בעורך דין מקצועי בתחום, בעל נסיון וידע, אשר יגיש את צו הכינוס להוצאה לפועל בצרוף בקשה מנומקת לביטול ההגבלה של רשיון הנהיגה.

אז מה היה לנו בכתבה:
באנר בנק אינפו
לורן מוסייוף מומחית פיננסית

לורן מוסייוף מומחית פיננסית

לורן מוסייוף מומחית פיננסית בעלת ניסיון עשיר, ליווי של אלפי לקוחות מרוצים והשתתפות בפורומים מקצועיים. מייסדת ומנהלת הפורטל בנק אינפו, המקום שמנגיש לכם את כל המידעבנושא פיננסי והשקעות נדל"ן.

074-7690915