ניהול סיכונים

ניהול סיכונים פיננסייםניהול סיכונים הוא תחום ניהולי ותפעולי רחב מאוד ובאופן כללי ניתן בהחלט לומר כי מדובר על נושא קריטי להצלחה, או מניעת כישלונות גדולים מדי, עבור ארגונים בכל קנה מידה. מתוך עולם ניהול הסיכונים הכללי והרחב, הנושא הכי נפוץ ובין אלו שהם הכי משמעותיים לפעילות הארגון הוא ניהול סיכונים פיננסיים.

מהו ניהול סיכונים

תהליך של ניהול סיכוני הארגון יכול לכלול היבטים תפעוליים, אסטרטגיים, פיננסיים וכן הלאה. מדובר על פיתוח תכנית שמטרתה היא הקטנת החשיפה של הארגון לסיכונים שונים אשר עלולים לפגוע בפעילות, במטרות ובתוצאות הסופיות במגוון עצום של דרכים. ניהול סיכונים צריך לכלול הגדרה של הסיכונים הקיימים/הרלבנטיים, מדידת הסיכון, פירוט הסכנות עצמן וכמובן מהלכים והחלטות למניעת או צמצום השפעת הסיכון הספציפי על הארגון.

ניהול סיכונים כללי יכול לכלול ניתוח של ביצוע מהלכים עסקיים ואסטרטגיים וביטולם עקב סיכון גדול מדי, צמצום סיכונים של מהלכים עסקיים באמצעות מהלכים שונים כגון פעולות משפטיות, שינויים מבניים או תפעוליים וכן הלאה – כל פעולה אשר כוללת את הערכת הסיכונים לארגון וביצוע משהו לביטול או צמצום הסיכון מהווה חלק מתהליך ניהול סיכונים.

ניהול סיכונים פיננסיים

סיכונים פיננסיים הם כלל הסיכונים הרלבנטיים לנושאי הכספים בארגון. למשל סיכון של כניסת מתחרים חדשים לשוק בו פועל הארגון או סיכון של רגולוציה ממשלתית שתפגע בארגון אינם נחשבים פיננסיים אך שינויים בשערי מטבע, עליית מחירי משאבים, העלאות או הורדות ריבית וכדומה בהחלט נכנסות לתחום של סיכונים פיננסיים.

ניהול סיכונים פיננסיים אינו שונה במהותו מניהול סיכונים כללי מבחינת תהליכי קבלת החלטות וניתוח כל מקרה לגופו אך מדובר על תחום רחב מאוד ועל נושאים שעשויים להיות הבדל בין רווח להפסד או אפילו בין שרידות והצלחה לבין פירוק החברה/ארגון. ניהול סיכונים פיננסי הוא מקצוע בפני עצמו אשר לומדים אותו באופן אקדמי, מנהלי הסיכונים בארגונים או בחברות המתמחות בתחום זה יהיו לרוב כלכלנים או בוגרי מנהל עסקים, בארגונים רבים מנהל הכספים אחראי גם על התחום של ניהול הסיכונים.

חלק מהותי מניהול סיכונים פיננסי הוא לבחון את האפשרויות הקיימות של הגנה על הארגון וצמצום הסיכונים ובחירה בדרך הכי משתלמת מבחינת עלות מול תועלת ומבחינת התוצאה הסופית במקרה התממשות הסיכון.

דוגמאות לסיכונים פיננסיים לארגונים

•    שינוי בשערי מטבע עשוי לגרום לקשיים והפסדים בקרב יצואנים או יבואנים – לרוב ביחס הפוך זה מזה.
•    עליית ריבית: סיכון פיננסי לארגונים אשר נטלו הלוואות ובמקרה זה יאלצו לשלם החזרים גבוהים יותר.
•    אינפלציה חדה: סיכון דומה במהותו לעליות ריבית, בעיקר רלבנטי לגבי הלוואות ומשכורות צמודות למדד.
•    עליות מחירים: חומרי גלם הם מרכיב משמעותי בהוצאות של ארגונים יצרניים והוצאות על משאבים כגון אנרגיה, תחבורה וכדומה מהוות גם הן הוצאה כבדה. לכן עליות במחירי חומרי גלם, במחיר הנפט, במחיר החשמל וכדומה מהווה סיכון פיננסי ממדרגה ראשונה שעשוי להשפיע על תוצאות הארגון.

האמצעים לניהול עצמו של הסיכונים הפיננסיים רבים מאוד, שימוש נפוץ הוא בגידור סיכונים באמצעות מכשירים פיננסיים שונים – נגזרים, עסקאות מטבע הפוכות לפעילות הארגון ועוד.

ניהול סיכונים בגופים ציבוריים

ניהול סיכונים פיננסיים הוא תחום אשר תופס חשיבות גדולה יותר וארגונים שמים עליו דגש רב יותר בתקופות של חוסר וודאות כלכלית, תנודות רבות בשוקי ההון וכדומה. כמו כן, חברות ציבוריות רבות, בעיקר חברות אשר מנהלות נכסים של הציבור, נדרשות במקרים רבים על ידי רגולטור רשמי לבצע ניהול סיכונים מקיף ושקוף על מנת למנוע פגיעה בציבור או בכלכלה – בנקים למשל.

בישראל חברות ציבוריות (בורסאיות) חייבות לדווח על סיכונים פיננסיים ואופן ניהול סיכונים אלו.

אז מה היה לנו בכתבה:
באנר בנק אינפו
לורן מוסייוף מומחית פיננסית

לורן מוסייוף מומחית פיננסית

לורן מוסייוף מומחית פיננסית בעלת ניסיון עשיר, ליווי של אלפי לקוחות מרוצים והשתתפות בפורומים מקצועיים. מייסדת ומנהלת הפורטל בנק אינפו, המקום שמנגיש לכם את כל המידעבנושא פיננסי והשקעות נדל"ן.

074-7690915